top of page
  • Kristiina

KOTIKUNTOUTUS, osa 4.

Yksi asiakkaistani potee sydämen vajaatoimintaa, kotikuntoutus hänen kohdallaan on tähänkin saakka ollut varovaista, mutta toisen vaivansa vuoksi sairaalahoidossa viikon olon jälkeen entistä haasteellisempaa! Tiedossahan toki jo on, ettei sydämen vajaatoiminta ole este terveysliikuntaan, mutta joitakin asioita tulee kuitenkin huomioida.


Otin esille opiskeluaikojen muistiinpanot ja terveysliikunnan luennon "Sydänpotilas liikkumaan" , sydämen vajaatoiminta muistiinpanoista löytyy teksti; pieni kuorma, enemmän toistoja. Jatkoin taitojeni verestämistä ottamalla esille Duodecim / UKK-instituutin julkaiseman kirjan, "Terveysliikunta" (2. uudistettu painos 2011). Sieltä löytyy Ilkka Vuoren teksti nimenomaan liikunta sydämen vajaatoiminnassa. Tämänkin kirjoituksen mukaan, terveysliikunta ei missään nimessä ole kiellettyä vaan lihasharjoittelu on olennainen osa liikuntaohjelmaa. Omin päin liikunta ei kuitenkaan ole suositeltavaa, asiantuntijan seuranta ja alkuarviointi ovat tärkeitä.


Samaisessa kirjassa kappaleessa "Liikunnan turvallisuus", Jari Parkkari painottaa yleisesti sydänsairaan liikunnassa varovaisuutta, toimintakyvyn rajoitukset vaativat yksilöllistä arviointia ja liikunnan annostelua. Tutkimuksen mukaan sydänperäisen kuoleman riski liikuntasuorituksessa on hyvin pieni, noin yksi kuolema miljoonaa liikuntatuntia kohden ja säännöllisyys vähentää liikunnasta johtuvien sydäntapahtuminen riskiä.


Sitten varmistavaa tietoa, sydän.fi sivustolta, alla linkki. Suora lainaus sivulta "Sydämen vajaatoimintaa sairastavalle säännöllinen liikunta on tärkeää. Säännöllinen liikunta parantaa verenkiertoa, lihasten aineenvaihduntaa, keuhkojen toimintaa ja sydämen pumppaustoimintaa ja siten ylläpitää fyysistä suorituskykyä. Se vähentää sydämen työkuormaa ja vajaatoiminnan oireita kuten hengenahdistusta ja väsymystä. Se vaikuttaa myönteisesti mielialaan, toimintakykyyn ja elämänlaatuun ja parantaa sairauden ennustetta ja vähentää sairaalahoidon tarvetta"

https://sydan.fi/fact/sydamen-vajaatoiminta-ja-liikunta/


Edellä mainittua kirjaa, "Terveysliikunta", suosittelen lämpimästi kaikille, jotka haluavat tietää enemmän liikunnan terveysvaikutuksista.

13 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page