top of page
  • Kristiina

KOTIKUNTOUTUS, osa 2.

Kotikuntoutuksen toteutamme aina yksilö-ohjauksena. Harvoin on kahta niin samantasoista iäkästä, joiden yhtäaikaisella ohjauksella saataisiin molemmille tehokkaita tuloksia aikaiseksi.



2. KOTIJUMPAN ALOITUS SISÄTILOISSA


Itsestäänselvyytenä kuitenkin mainitsen, että jumppa aloitetaan mieluummin liian varovasti kuin rankasti! Kuulostellen, mikä tuntuu jumppaajasta hyvälle, kipua ei saa tuntua tehdessä eikä tekemisen jälkeen. Terveydentila selvitetään, esim. sydänsairaudet, nivelkulumat jne. asettavat rajoituksia liikkeille. Eräs mahdollisuus on tehdä aluksi testi, jolla mitataan fyysistä toimintakykyä. Tällä voidaan täydentää itsearviointiin perustuvia tietoja. Eniten käytetään ”Bergin tasapainotestiä”, jossa on neljätoista osaa, mutta kotioloissa valitut viisi osiota. Hieman pidempi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta löytyvä ”Lyhyt fyysisen suorituskyvyn testistö” (SPPB) https://thl.fi/documents/966696/1449811/SPPB+lomake+%26+ohje.pdf/b989644c-4b2e-432e-877a-f8bb52eab56c .


Yleensä oikea taso kotijumppaan löytyy keskustelemalla ja muutamalla jumppautus-kerralla.



Tässä kotikuntoutus-vaiheessa on tarkoitus parantaa lihaskuntoa, välineitä ei tarvitse olla paljoa; itselläni kulkevat mukana restoraattori, käsipainot ja pallo. Nämä näkyvätkin kuvassa etusivullamme. Riippuen asiakkaan toimintakyvystä, osa liikkeistä tehdään istuen, joten hyvä tuoli on tärkeä; istumaosalla ei saa liukua, ei käsinojia, hyvä selkänoja ja sopiva korkeus. Välineistöä voidaan tarvittaessa lisätä. Tehokasta on myös, jos asiakkaan kotona on rappuset kaiteilla, voidaan tehdä askelluksia ylös-alas! Loppuvenyttelyt /-ravistelut ovat tärkeitä.




Tässä Tunturi M35 polkulaite (restoraattori), jota myy mm. Kuntokauppa.


Hyvien tuloksien saamiseksi suosittelen kuntoutusta kaksi kertaa viikossa, mutta jos asiakas liikkuu muutenkin, kuten kotiaskareita tehden, niin kerran viikossa tapahtuvalla kuntoutuksella jo saadaan positiivisia tuloksia aikaiseksi. Kuntoutuksen kesto pitäisi olla vähintään puolituntia, liikkeiden välissä pitää olla riittävästi taukoja. Kun lihakset saadaan kuntoon, voidaan lisätä tasapainoliikkeiden harjoittelu tehokkaasti.

243 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page