top of page
  • Kristiina

KOTIKUNTOUTUS, osa 3.

Kahdessa aikaisemmassa blogissani olen aloittanut kunnon kohottamisen aluksi kävelyllä, sitten siirrytään lihasvoiman kasvattamiseen ja kun jaloissa on tarpeeksi voimaa tasapainon ylläpitoon, voidaan aloittaa tasapainoharjoittelu.


Suomalaisten terveysliikuntasuositukset perustuvat pitkälti Yhdysvaltain terveysministeriön vuonna 2008 julkaisemiin liikuntasuosituksiin https://health.gov/paguidelines/. Suositus on muokattu ”Liikuntapiirakaksi” (kuva alla) UKK-instituutissa, tässä yli 65-vuotiaiden suositukset. Huomioitavaa on alimmainen lause oranssissa laatikossa!Ikäihmisen kaatuilu ei välttämättä johdu huonosta tasapainosta, syitä voivat olla mm. lääkitys ja verenpaineenvaihtelut. Jos kaatuiluun ei ole selkeää syytä, kaatumisia voidaan huomattavasti vähentää lisäämällä säännöllistä lihas- ja tasapainoharjoittelua. Tasapainoa parantavissa liikuntaharjoitteissa korostuu lantiota tukevien lihasten vahvistaminen, käytännössä jalkojen lihaksien vahvistaminen.


Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa. Suomessa 65 vuotta täyttäneiden tapaturmista 80 prosenttia on seurausta kaatumisesta tai matalalta putoamisesta. Aiempi kaatuminen altistaa merkittävästi uudelle kaatumiselle, kerran kaatuneista puolet kaatuu uudelleen. Myös iäkkäiden kuolemaan johtaneista tapaturmista valtaosa on kaatumisia. http://www.ukkinstituutti.fi/filebank/1555-IKINa-opas.pdf

.

13 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page